... Tijdschriften

Aan de slag

Aan de slag was een maandblad over re-integratie en participatie. Naast nieuws, werd door diverse artikelen een thema van verschillende kanten belicht. Het blad sloot af met een aantal praktijkverhalen. De papieren editie werd in 2015 stopgezet om verder te gaan als www.platformarbeidsmobiliteit.nl, waarbij het sinds dan ging over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Pino Design ontwierp het blad en verzorgde de opmaak. Ook de site en het bijbehorende e-zine werden door Pino Design vormgegeven.

Rendement

Rendement Uitgeverij brengt nieuws- en adviesmagazines uit voor diverse vakgebieden binnen het MKB. De bladen zijn een hybride vorm tussen magazine en knipselkrant en moeten door hun no-nonsense uitstraling het gevoel geven dat als je het blad uit hebt, je volledig op de hoogte bent van alles wat er binnen het vakgebied speelt. Bij het ontwerp moest er rekening mee worden gehouden dat, ondanks de diversiteit van al die doelgroepen, iedere abonnee zich in zijn of haar blad moet kunnen herkennen.

Naast de vakbladen heeft Pino Design ook het ontwerp van de dossierboekjes, de ‘lifestyle’ variant MijnRendement en de spin-off ‘Fundament’ verzorgd.

Vakblad Estate Planning

Vakblad Estate Planning is een uitgave van Licent Academy. In de uitgave worden diepgaande artikelen rondom het thema estate planning afgewisseld met jurisprudentie, interviews en actualiteiten. Pino Design heeft het blad ontworpen en verzorgt tweemaandelijks de opmaak.

Zeggenschap

Kwartaalblad Zeggenschap is het enige tijdschrift dat zich specifiek richt op arbeidsverhoudingen. Zeggenschap informeert middels artikelen, zet aan tot denken door haar ruime aanbod aan columns en gaat de discussie niet uit de weg. Pino Design bedacht daarom een helder en prettig leesbaar ontwerp, met hier en daar een eigenwijze visuele ‘kwinkslag’ naar de onafhankelijke journalistiek die het blad hoog in het vaandel heeft staan.

... Boeken

Personeelsontwikkeling in ontwikkeling

Met deze inaugurele rede aanvaardde Rob Poell het ambt van hoogleraar Human Resource Development aan Tilburg University. Pino Design werkte nauw samen met de auteur om deze oratie vorm te geven.

HR Trends

HR Trends is een jaarlijks terugkerend onderzoek van Performa Uitgeverij in samenwerking met ADP en Berenschot. In het rapport, dat rijkelijk voorzien is van tabellen en grafieken, worden alle ontwikkelingen beschreven op het terrein van human resources. Pino Design verzorgt sinds jaren de vormgeving van het rapport.

The effects of atypical antipsychotics in the brain of schizophrenic patients

Pino Design verzorgde dit proefschrift voor Floortje Scheepers. Haar wens was om het de uitstraling te geven van een roman. De illustratie op het omslag is van één van haar patiënten.

Donya, de kleine dromedaris

Dit boek werd gemaakt voor stichting Ard el Amal, een stichting in Egypte die zich inzet om kinderen met een verstandelijke beperking een zinvolle dagbesteding te bieden. Met de opbrengst van het boek wil de stichting verder bouwen aan de boerderij en het dagcentrum. Pino Design verzorgde het boek waarin de kleine kameel Donya op zoek gaat naar het lekkerste taartje in de wereld. Naast het kinderverhaal zitten, ‘verstopt’ achter uitklappagina’s, recepten om de lekkernijen die Donya tegenkomt op haar reis zelf te maken.

De 4e verdieping

Dit boek werd gemaakt in opdracht van stichting ‘De 4e verdieping’ in nauwe samenwerking met het Gorcums Museum. De 4e verdieping verwijst naar een (imaginaire) verdieping die zich buiten het museum bevindt: in het hart van de stad. Het boek is een bundeling van de ideeën van kunstenaars en kritische denkers over hoe kunst kan bijdragen aan de identiteit van de binnenstad. Er worden antwoorden gezocht op vragen als: blijft kunst overeind in de binnenstad? Blijft ze haar eigen koers varen of is ze bevattelijk voor marktwerking? Heeft ze een voortrekkersrol of is ze trendvolgend? Pino Design mocht deze unieke uitgave, vol inspirerende ideeën en inzichten, ontwerpen.

... Folders en brochures

Wereldkunst in Woudrichem

Yellow Fellow is een culturele onderneming die activiteiten aanbiedt vanuit het thema anders leren kijken, vernieuwend leren denken. De basis van de onderneming is een uitgebreide collectie abstracte kunst. Voor Yellow Fellow ontwikkelde Pino Design een brochure voor een tentoonstelling die werd gehouden op diverse locaties in het vestingstadje Woudrichem.

Word als water

De leporello ‘Word als water’ is het resultaat van een aantal ontmoetingen tussen kunstenaar Jack van Mildert en Ruud Viergever, secretaris-directeur van waterschap De Dommel. De brochure is een verslag van hun wandelingen waarbij beiden elkaar inspireerden vanuit hun eigen visie en achtergrond. Op de achterkant van de leporello staat de schitterende fotomontage ‘De beek loopt uit’.

Brochurereeks Licent Academy

Licent Academy is aanbieder van vakinformatie en opleidingen. Zij richten zich met name op de belastingadviespraktijk, accountancy, advocatuur en het notariaat. Voor de specialisatie-opleidingen van Licent Academy ontwikkelde Pino Design een reeks brochures met, per opleiding, uitgebreide cursusinformatie, dagindelingen en waarin ook de docenten worden voorgesteld.

Productcatalogus Kist & Co

Kist & Co is producent van houten fruit- en groentekistjes. In deze door Pino Design ontworpen productcatalogus worden de kistjes afgebeeld op foto’s en kan een klant, met behulp van transparante overlays, zien hoe een bedrukt kistje zal worden.

Programma Versterking Beroepsonderwijs

Het Programma Versterking Beroepsonderwijs is een initiatief van Hogeschool Rotterdam, RAAT en Kennisrotatie. Het programma is gericht op het verbeteren van de doorstroom van mbo naar hbo en bestaat uit vijf deelprojecten die na afloop zijn uitgegeven in boekvorm. Daarnaast werden er ter afsluiting een symposium, masterclasses en een conferentie georganiseerd. Naast de boeken, ontwierp Pino Design ook de uitnodiging voor deze bijeenkomsten met daarin uitgebreide beschrijvingen van de dagprogramma’s.

Een Avonturenbos voor Gorinchem

Het Avonturenbos voor Gorinchem is een initiatief van het Stimuleringsfonds voor Avontuurlijk groen in de Polder (SAP). Het is een aanklacht tegen het beleid dat steeds meer groen verdwijnt ten gunste van de uitdijende stad. Tegelijkertijd is het een pleidooi om ruimte te maken voor een echt Avonturenbos. Om de plannen te presenteren werd het stadhuis volgezet met bomen. Daarna was het enige tijd stil maar uiteindelijk kreeg het SAP wat het wilde. Samen met het Natuurcentrum en 120 kinderen werden schetsen en later maquettes gemaakt en 1,5 jaar later was het Avonturenbos een feit. Deze brochure is het verslag van een boeiend proces waarbij vooral doorzettingsvermogen en het geloof in een missie hartverwarmend zijn.

Integraal ontwikkelingsperspectief

‘Integraal ontwikkelingsperspectief’ is een uitgave van Vaassen Flexible Packaging (VFP). In de brochure worden, op verzoek van de gemeente, de plannen en ideeën voor de ontwikkeling van de terreinen rond de fabriek beschreven.

... Websites

VermogenOverdragen

VermogenOverdragen is een initiatief van het Register Estate Planners. De website biedt nieuws, artikelen en interviews rond het thema estate planning. Tevens stellen leden van het Register zich voor aan (potentiële) cliënten. Pino Design ontwierp een website waar zowel de professional zich kan informeren en zich in kan herkennen maar waar ook cliënten zonder moeite hun weg kunnen vinden.

KOW Architecten

KOW Architecten wilde zich verrassend presenteren op de Provada. Communicatiedeskundige Gerard Vos ontwikkelde een guerilla-marketingactie met als doel de Provada te bezetten en zo de aandacht te vestigen op herbestemming. Pino Design ontwierp de bijbehorende actiewebsite met een dreigend aflopende klok en bijpassende protestleuzen waarbij niet vergeten werd stiekem wat projecten van KOW in het zonnetje te zetten.

Sweet Rascals Photography

Sweet Rascals Photography is gespecialiseerd in fotografie van dieren. Pino Design ontwierp een hippe website waar de fotograaf het gemaakte werk presenteert.

Stichting Living Daylights

De Stichting Living Daylights (SLD) promoot een optimale toepassing van daglicht in de gebouwde omgeving. SLD richt zich onder andere op architecten, stedenbouwkundigen, beleidsmakers en opdrachtgevers. Naast actuele berichtgeving is er een uitgebreide kennisbank en worden zowel ambassadeurs als donateurs uitgebreid gepresenteerd. Tevens is er een praktische module ontwikkeld waar deelnemers aan de tweejaarlijkse Daylight-awards hun project eenvoudig kunnen indienen. Pino Design bedacht en ontwierp een website die ondanks haar complexiteit prettig en inzichtelijk werkt.

Imago Bouwers – Red de pier!

Red de pier! was een door Imago Bouwers geïnitieerd project om middels crowdfunding de Scheveningse Pier aan te kopen teneinde er een duurzaamheidscentrum van te maken. De aankoop is niet gelukt maar een van de doelen – het voortbestaan van de pier – wel. Misschien wel mede dankzij de inzet van Imago Bouwers. De tijdelijke projectsite werd ontworpen door Pino Design en trok naast de Facebook-actie enorm veel (media-)aandacht.

HR Live

HR Live is een jaarlijks terugkerende beurs voor HR-professionals. Pino Design verzorgt naast de website ook alle andere uitingen zoals de bewegwijzering, programmaboekjes en brochures.

... Huisstijlen en logo's

Enkele voorbeelden

Een huisstijl en het (meestal) bijbehorende logo geeft een organisatie een visuele identiteit. Een identiteit waardoor de buitenwacht bewust of onbewust een idee heeft met wat voor organisatie men te maken heeft. Pino Design vindt het dan ook belangrijk om precies de uitstraling te raken die een organisatie zoekt. Voordat er ook maar één schets wordt gemaakt, vinden er vaak meerdere gesprekken plaats waarin een opdrachtgever met de billen bloot moet. De gekuiste versie is het uiteindelijke resultaat.

... Meer

De VerhalenKaravaan

De VerhalenKaravaan is een route die door het Land van Heusden en Altena loopt. Tijdens de presentatie gingen genodigden met koetsen langs diverse locaties waar kunstenaars, verhalenvertellers, muzikanten en tekstdichters hun interpretatie van lokale verhalen gaven. Voor iedereen die er niet bij was, is deze routekaart ontwikkeld. Alle verhalen zijn als foto’s, filmpjes en audiobestanden op een speciale website te vinden en kunnen (her-)beleefd worden op eigen gelegenheid. Een aantal langere verhalen zijn te vinden op de routekaart.

Kunstcadeaubon Artoteek Gorinchem

Voor Artoteek Gorinchem ontwikkelde Pino Design een aantal kunstcadeaubonnen. Tevens ontwerpt Pino Design voor de artoteek alle flyers en advertenties voor Open Dagen en Scholierenexposities.

Hebbie Cultuur?

Hebbie Cultuur? is een bewonersparticipatieproject en bestaat uit een kwartetspel dat de cultuur van Schiedam-Noord spelenderwijs in kaart brengt. Met behulp van de bijbehorende plattegrond zijn alle locaties te terug te vinden en blijkt Schiedam-Noord levendiger en verrassender te zijn dan je zou verwachten.

De Groene Jonker Reporter

In opdracht van het Centrum voor Beeldende Kunst Utrecht ontwikkelde kunstenaar Jack van Mildert een community art project rondom natuurgebied De Groene Jonker. In ‘De Groene Jonker Reporter’ worden alle deelprojecten als blijvende herinnering voor de betrokken kinderen, bewoners en participanten op ludieke wijze beschreven.

BackCornerBrew

BackCornerBrew is een bierbrouwer uit Doetinchem. Zij zochten een huisstijl die een ‘klassiek’ industriële en tevens ambachtelijke uitstraling moest hebben. Daarnaast moest, in dit geval een bierviltje, bijdragen aan het genietmoment van hun overwegend quadrupel bieren.

Afval wordt kunst

Adviesbureau DS Advies stuurde haar cliënten, als relatiegeschenk, de luister-cd van het boek Cradle to Cradle met het verzoek de verpakking weer terug te sturen. Die verpakkingen gebruikte kunstenaar Jan Eric Visser om er een kunstwerk van te maken dat feestelijk uitgereikt werd aan een van de inzenders. Het proces van de totstandkoming van het kunstwerk werd vastgelegd in het vouwboekje ‘afval wordt kunst’.